Alba Saura Manzanares

Naadam Festival, Ulaanbaatar 2014


 

Mongòlia és un país desconegut per a la majoria de nosaltres tot i tenir una història mil.lenària la mar d’interessant i una cultura rica i molt ben conservada al llarg dels segles. Enguany he tingut l’oportunitat de viure a Ulaanbaatar (Улаанбаатар)  la capital, la festivitat del Naadam (Наадам) que significa ‘jocs’ i que és la festa més important que viu el país en tot l’any. El nom original és “эрийн гурван наадам” que significa “els tres jocs dels homes” els quals són la lluita lliure, les carreres de cavalls i el tir amb arc.

 

Archery

Uns jocs que es duen a terme entre els dies 11 i 16 del mes de juliol al llarg de tot el país i en els quals participen homes i dones, excepte en la lliuta lliure que de moment segueix reservant-se exclusivament al gènere masculí. El festival es desenvolupa majoritàriament al voltant de l’Estadi Nacional de Mongòlia, a Ulaanbaatar, on es celebra la cerimònia d’inauguració dels jocs i es congreguen un gran nombre de comerciants i venedors ambulants de menjar tradicional mongol.

National Stadium

Poc queda des de l’orige del festival, basat en les celebracions dels casaments nòmades i les desfilades militars. Ara es commemora la revolució del 1921 en la qual Mongòlia es va declarar un país lliure però els actes segueixen intactes partint de l’estrena de la festivitat amb el transport, a mode de torxa olímpica, de nou cues de iac des de la plaça de Sukhbaatar – on hi ha el Parlament i es troba representat el seu heroi Chinggis Khan – fins a l’estadi, on té lloc la competició.

Meeting

Als voltants de l’estadi també es juga a jocs tradicionals dels quals el més popular és l’anomenat “shagai chükö” o en mongol “шагай чүкө”. Es tracta d’un joc al qual es llancen ossos de turmell d’ovella que també són utilitzats, en ocasions, per a endevinar el futur. Tots els jocs van acompanyats, a mode de banda sonora, de les cançons tradicionals mongoles que celebren la bona fortuna.

Traditional game

I després de tot un dia gaudint dels jocs tradicionals, en un ambient immillorable i envoltats de gent disposada a viure amb intensitat la cultura del seu país, toca reposar forces. El menjar típic d’aquesta festa és el “khuushuur” (хуушууp), una mena de pastís de carn fregit en abundant oli que nombroses famílies nòmades cuinen i venen al llarg del país durant aquestos dies.

Khuushuur

El Naadam, que va ser inscrit el 2010 a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, és una oportunitat única de conéixer la cultura mongola, les seues tradicions i la manera d’entendre la vida en comunitat, al carrer i en convivència amb els seus veïns i visitants. La manera d’afrontar els reptes diaris d’un país de contrastos que necessitariem tota una vida per descobrir del tot. De moment, descansarem fins la pròxima.

Rest

 

Advertisements
This entry was published on July 16, 2014 at 8:48 am. It’s filed under Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

One thought on “Naadam Festival, Ulaanbaatar 2014

  1. Reblogged this on Drinking Coffee Elsewhere: Mongolia and commented:
    For those of you who read Spanish, another take on Naadam, this time in Ulaanbaatar.

    My sister-whom-I-haven’t-met also has a post in this blog about the difficulty of eating healthily in Mongolia. Hear, hear!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: